Her vil vi gradere ulike matretter og drikker som vi nyter/inntar under denne reise-ekstravagansaen.
BB-skalaen (Bar og Barista). er en logeritmisk skala, alle skalaer med respekt for seg selv er nettopp det...
Skalaen gaar fra 1 til 10, der 1 er vaerst og 10 best:
Paa drikke delen kan vi eksemplifisere med en varm oel dagen derpaa, eller kald pulverkaffi paa lesesalen = 1 BB poeng.
Et annet punkt som gjoer at denne skalaen er en "ut-av-deg-sjael-opplevelse" er at stemningen rundt mat/drikke opplevelsen vektes tungt. les: 50% smak- 50% stemning.
Det vil si, faar aa faa 10BB poeng, maa stemningen vaere perfekt, perfekt assaa :) Samt at den kulinariske opplevelsen maa vaere av en slik kvalitet, at det vil vaere naturlig aa faa den paa en restaurant med 3 michelin stjerner
med utgangspunkt i dette oensker jeg deg velkommen til Ureasyklusens BB skala
Vil si som min gamle oern Arnold Bennett pleide aa si:" det er bedre med god smak enn daarlig smak, men daarlig smak er bedre enn ingen smak"
BB: Açai, Rio de Janeiro, Brasil
Hva: Fruktsmoothie av Açai: http://en.wikipedia.org/wiki/A%C3%A7a%C3%AD_palm
Smak: 533.9 calories, 52.2 gcarbohydrates, 8.1 g protein, and 32.5 g total fat. The carbohydrate portion included 44.2 g of dietary fiber and low sugar value (pulp is not sweet) PS. Det foeles godt aa sparke noen frie radikaler opp bak.
Stemning: I Rios finansdistrikt sprader seks backpackere med nese for ``modern art``, skaffer seg kulturell kapital i haap om aa dekke opp for manglende realkapital.
BB: 5,1
BB: BIFF, Iguazu, Argentina
Hva: Bife de chorizo, sauterte groennsaker, bacon og rosmarinpoteter.
Smak: Sjelden god medium rare...tog du an :D Bacon fra frittgaaende, lykkelig og inteligent gris kjennes svinaktig godt (VG; tar copyright paa denne til over jul) Groennsakene er neppe groennere paa andre siden og rosmarinepla en hver bonde ville vaert stolt av.
Stemning: Proppet med negative ioner (ref; Lonely Planet) og brusende minner av Iguazufallene brent i netthinnene. Lettbrent nese og godt brent biffskorpe med lett blodig indre vil vi alltid til denne biff mimre.
BB: 8,0
BB: Tequila,Traffic,la paz, Boliva
Hva: Tequila, salt og lime
Smak: salt, shit `n sour.
Stemning: Vi hadde allerede aklimatisert oss til hoeyden. Naa var det paa tide aa aklimatisere selvtilliten. Tequila`en kan vaere din beste venn, eller din vaerste fiende, utfallsrate 50/50 - noe som nok en gang ble bekreftet. " young, dumb, and full of cum"
BB: <3.6 - 6.9>
BB: vin & poelse, Macchu picchu, Peru
Hva: Vin type: el diablo, farge: type roed. Ritz & Chorizo
Smak: God synergi mellom en fast chilensk vin med fraspark, ritzsmuler, salt som forhaapentlig ikke stammer fra svette etter 4 dager i brystlommen. Kombinert med en smaasvett chorizo med aggressiv ettersmak.
Stemning: Utsikt over eldgammel steinroeys, masse folk, foroevrig lettskyet pent vaer. fare for lokale lamaer gjoer stemningn upaaklagelig. Vi tok skaaret i vinflaksa med knusende ro. Det hele foerte til en skarpere smaksopplevelse.
BB: 7.8
BB: Cheviche, Lima, Peru
Hva: Raa sjoemat (fisk, reker og blekksprut) med loek og chilli, marinert i lime og chilli. Servert med mais, soetpotet og egenprodusert juice basert paa sort mais.
Smak: Eksplosiv. Kontant 20-knopssveis og damp ut oera. Likevel mye mer enn bare chilli!
Stemning: Upaaklagelig. Foerste dag i nytt land. Perler pipler i pannen mens oensket om aa oppleve ny, lokal mat innfris.
BB: 7,0
BB: Kakao, Antigua, Guatemala
Hva: Varm sjokolade som hevdes aa vaere laget paa spesielt gode kakaoboenner fra Guatemala.
Smak: Rund, rustikk, fyldig,lang og myk. Enser lettbrendte boenner fra mineralrikt jordsmonn. Feltspat og basalt, kanskje rombeporfyr i avslutningen. Aske, muligens fra 1670-utbruddet. Hint av laer, anis, svovel og eikeloev. Lette men strukturerte tanniner, bare mayafoetter, solskinnsdager og fuglesang. Alt desverre kamuflert av kanel og sukker. Amundsen sverget til Freia i 1911, vi gjoer det samme 100 aar senere.
Stemning: Koselig antikk i byens eldste bygning.
BB: 2,4 - reddet av stemningen
BB: Tunfisksandwich, Pacaya, Guatemala
Hva: Lokal loff med tunfisk og jalapenos like under toppen av den aktive vulkanen Pacaya.
Smak: Uvisst hva som var "hottest" vulkankrateret eller munnen. Enkelte vil kanskje hevde guiden.
Stemning: Uten tvil en hoeydare aa lunche paa varmt, aktivt fjell. Saerlig naar treffende kommentarer faller som aske fra klar himmel. Sagt om loeshundene som ogsaa ville ha mat - "Check out the hot dogs!"
BB: 5,6
BB: TuKola Libre, Malacon, Havana, Cuba
Hva: Klassisk cubansk Cuba libre med kommunistisk vri. Les: TuKola ekvivalent med RC - Cola, som substitutt for den kapitalistiske cocca cola, bladet med variable mengder Havana Club.
Smak: Avhengig av bartender og klokkeslett...
Stemning: En salig suppe av stereotypisk homofile, digge damer, politi og prostitusjon (pene), gitarspill og gatesalg langs kystpromenaden utenfor Centro de Habana. Foerste kveld ute med lokale studenter. Rimelig Faantastisk
BB: 5,0
BB: Corona, Mexico City
Hva: Kald Corona utenfor hostellet, foerste kveld etter 22 timer paa reisefot
Smak: Lett, frisk og fruktig, aroma av politiske opptoeyer og kruttroeyk i byen med hint av ufullstendig forbrente karbonpartikler - svevestoev fra aggregat i hoegget.
Stemning: Troett og begeistret. Fylt av forventning.
BB: 4,7